Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Kantonalno tužilaštvo
Tuzlanskog kantona

Student treće godine Pravnog fakulteta u Sarajevu Miloš Davidović u posjeti Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona

13.06.2018.

Miloš Davidović, student treće godine Pravnog fakulteta u Sarajevu, imao je priliku da se  tokom cjelodnevne posjete Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona upozna sa ulogom i praktičnim radom tužilaca u okviru aktivnosti „Tužilac na jedan dan“.

Posjeta studenta je dio provedbe Strategije za osobe koje dolaze u kontakt sa tužilaštvima u BiH Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH  (VSTV BiH) koju implementiraju sva tužilaštva u BiH. Aktivnost je realizirana uz podršku sarajevskog Mediacentra koji  učestvuje u  provedbi ove aktivnosti u sklopu pomenute  Strategije.

Tokom cjelodnevne posjete Miloš Davidović je sa svojim domaćinom,  šefom odsjeka za organizirani, privredni kriminal i korupciju u Tužilaštvu u Tuzli Daliborom Bingasom,  razgovarao  o najvažnijim procesnim radnjama u koje su uključeni tužioci, da se upozna sa  aktima koje donose tužioci u svom radu, prisustvuje suđenju pred Općinskim sudom u Tuzli te također i zaključivanju sporazuma o priznanju krivnje

O svom iskustvu tokom posjete Davidović je istakao:

 „Imajući u vidu prirodu studija prava i kasnijeg pravničkog poziva, interdisciplinarnost i praktična primjenljivost stečenih znanja i vještina, odlučujući su indikator uspjeha savremenog pravnika. Zahvaljujući „Media Centru“ imao sam priliku upoznati se sa aktivnostima i izazovima koje sa sobom donosi tužilačka profesija, i to u sklopu projekta „Tužilac na dan“, realiziranog 31.05.2018. godine u Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

  Kroz ovaj projekat, moj mentor je bio uvaženi tužilac gosp. Dalibor Bingas, šef odsjeka za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupcija Kantonalnog tužilaštva TK, koji me je na samom početku naše aktivnosti upoznao sa osnovnim informacijama i preduzetim procesnim radnjama u pogledu aktuelnih krivičnim predmeta koji su bili u fokusu našeg zajedničkog jednodnevnog rada.

Nakon toga, tužilac mi je sa praktičnog aspekta objasnio značaj i ulogu pojedinih akata koje u toku krivičnog postupka donose tužioci, pa sam u tom smislu pristupio detaljnoj analizi načina sastavljanja naredbe o sprovođenju istrage i optužnice. Zatim, uz maksimalnu posvećenost i susretljivost, tužilac Bingas je nastojao da me na što bolji i potpuniji način pripremi za sudjelovanje na glavnom pretresu, koji je održan na Općinskom sudu u Tuzli, povodom počinjenja krivičnog djela nasilničko ponašanje iz člana 362. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona FBiH.

 Na glavnom pretresu, u okviru dokaznog postupka, kroz direktno ispitivanje, tužilac Bingas je ispitao svjedoka koji je mijenjao svoj iskaz u odnosu na onaj koji je dat u toku istrage pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova TK. Također, zbog smrti jednog od svjedoka, odstupilo se od načela neposrednog izvođenja dokaza, kroz čitanje njegovog ranijeg iskaza iz istrage.

 Po povratku u prostorije Tužilaštva, prisustvovao sam i postizanju sporazuma o priznanju krivnje u pogled sticaja krivičnih djela nasilničko ponašanje, oštećenje tuđe stvari i napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, gdje tužilac utvrdio i predložio jedinstvenu  kaznu zatvora u trajanju od 12 mjeseci, što je odbrana i prihvatila, a isti sporazum je podnijet sudu na razmatranje i odluku.

 U svjetlu svega navedenog, mogu zaključiti da se radi o izuzetno korisnom iskustvu, koje je u velikoj mjeri doprinjelo donošenju moje jasnije odluke u pogledu buduće profesionalne djelatnosti, pa u tom smislu, preporučujem svim kolegama/icama da koriste ovakve mogućnosti za dodatno usavršavanje i napredovanje. Također, iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim tužiocu Daliboru Bingasu i predstavnicima „Media Centra“.
Vijest je izvorno napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh